הבלש(ן) היהודי הראשון
שאלה לבוגרי מערכת החינוך הישראלית: על חיוי הבלכי שמעתם?
אה? מה? זה שם של מישהו? חיה? אדם?
אני בטוח שזה מה שעבר לכם בראש, לא לפני שניסיתם לקרוא את שתי המילים בלי ניקוד. בהצלחה.
אז, זהו, לא לחינם שבתוכניות החינוך הממלכתיות (ועל אחת כמה וכמה הדתיות) העלימו אותו מכם. מדובר במישהו שהעז לשאול (ולא כמו אחד מארבעת הבנים באגדת פסח הוא כן יודע לשאול), לפקפק, ומעל לכל – להציג חשיבה מקורית. אבוי! ממש אסון!
חיוי הבלכי (הפעם ניקדתי) היה חכם יהודי שחי במאה התשיעית בכפר בשם בלך בצפון אפגניסטאן. על מקור שמו 'חיוי' חלוקות הדעות: אולי משורש חוויה, צורת זכר לחווה, אולי משמעות ערבית (המקביל של 'אסף' בעברית) או בן לעם החיוי, משבעת עמי כנען, שחיו בגבעון ועשו תרגיל מלוכלך ליהושע.
חיוי החכם הושפע מדת זרטוסטרא ממנה שאבה היהדות את המונותאיזם, מנהגי הנידה, כיסוי ראש, ציציות, טוב ורע. (במנהגי הקבורה יש הבדל מעניין: הם לא קוברים את הגופה באדמה כדי לא לטמאה, אלא משאירים אותה במקום מורם ופתוח. רק אחרי שעופות הטרף מכלים את הבשר הם קוברים את העצמות בלבד). אגב, זובין מהטה הוא נצר לדת הזאת החיה כיום בהודו. היקום קיים ובו שני חלקים: אור=טוב, חושך=רע.
חיוי לא האמין בניסים, גרס שלכל דבר יש הסבר רציונלי. מדע in מיסטיקה out. נפלאות מתאימים לחלומות.
בשפה העברית לא לחינם לש, בלש, בלשן כולן קשורות זו בזו. לש – יוצר צורה מעיסה רכה, בלש – מתבונן, מנסה לפענח תעלומה, בלשן – חוקר, מנסה להגיע לשורש הש.ר.ש.
מה עושה בלש למצוין?
הן כמו כולנו הוא מתבונן. אבל הוא גם מבין מה הוא רואה ובעיקר את מה שלא (הסיפור שבין השורות), הוא יודע לשאול, הוא שם עצמו בנעלי נחקריו, "חושב מתוך המוח שלהם", לצרף לפאזל חלק אחרי חלק ולבנות תמונה שלמה.
עבור חיוי היו סיפורי התנ"ך אתגר מחשבתי. הוא סרב לקבל אותם ככתוב, למשל במקרה הרצח הראשון בהיסטוריה תהה לגבי המניע,
"מה היה בה במנחת הבל שאלוהים העדיף אותה על זו של קיין?" וחיוי ממשיך, מנסה לחשוב בתוך מוח אחר, "אתה הרי אלוהים, ידעת שזה יוביל לרצח, אז למה לא מנעת את זה?"
חיוי היה יכול להיות אחלה בלש.
אז הנה עוד דוגמאות לשאלותיו של חיוי שהביאו עליו את שנאת סעדיה גאון, בן דורו וזיכו אותו לכינוי "הכלבי" (ניסיתי לפי סדר כרונולוגי):
א. מדוע ירד אלוהים ממרומים והעדיף חברת בני אדם על המלאכים?
ב. יצר הרע, מניין הוא בא? אם בצלם האלוהים האדם נברא?
(זו שאלה מרכזית בקרימינולוגיה ובספרי המתח: מה מביא אדם נורמטיבי מהישוב להיות רוצח? האם בכולנו מקונן יצר רע, ובתנאים מסוימים…)
ג. אלוהים כל יכול הוא, זו הרי האמונה/
אז למה שאל 'איכה?' כשחיפש בגן עדן את אדם ואת חווה?
ד. אם כל כך הצטער על בריאת האדם, (זעם וגרש וגן עדן נעל). אז למה, מראש לא ברא אותם כלל?
ה. כלום חושש אלוהים מקיום מתחרים, כי מנע מהם דרך אל עץ החיים?
ו. מה חטאו רוב החיות שנספו בטביעה? (נוח אסף זוג בודד לתיבה)
רק דוגמית והגענו רק לפרק ו' בספר בראשית.
אז הנה לנו דמות של מישהו שחוקר את מסתרי ספר הספרים בנסיון להגיע אל אמת קיומית דרך חשיבה מקורית. שלא כמו סעדיה גאון ואבן עזרא, הוא לא זכה לרחוב על שמו (למיטב ידיעתי).
עוד על הדמות המרתקת ניתן לקרוא בספרו של ההיסטוריון חתן פרס ישראל, משה גיל ז"ל: "חיוי הבלכי – הכופר מחוראסאן".
להתראות בין השורות